fbpx

Bireysel Su Kuyusu Açılışı – 2 | Koçak Ailesi

su kuyusu actirmak (1)

Bağışlamış olduğunuz Su Kuyusu bağışını siz değerli Telat ve Şerife Koçak adına Afrika’lı yardıma muhtaç ailelerin kullanımına açtık.

Siz değerli bağışçımıza Teşekkür Ederiz !

Afrika'da Bireysel Su Kuyusu Açtırmak

   Su hayattır, berekettir. Su kuyusu ise âb-ı hayat kaynağı demek, temiz suya ulaşmak demektir. Serinliğiyle adeta insanın yüreğine dokunan, içini ferahlatan her bir su kuyusu, bir değil bin gülümsemeye dönüşüyor. İnsanların yüzü güldükçe yardımseverlerin gönülleri huzur ve mutlulukla doluyor. Kirli su sebebiyle, her gün yüzlerce çocuğun hayatını kaybettiği topraklarda, can suyu olmak için mücadele ediyoruz.

   Hazreti Sa’d b. Ubâde’nin annesi vefat etmişti, Resûlullah (s.a.v)’a gelerek: “Ey Allah’ın Resûlü! Annem vefat etti. Onun adına sadaka verebilir miyim?” diye sordu.
   Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Evet” diye buyurdu. Ardından Sa’d (r.a.) “Hangi sadaka daha hayırlı ve değerlidir?” diye sorunca, Resûlullah (s.a.v) : “İnsan ve hayvanların su ihtiyaçlarına cevap vermektir” buyurdu. Bunun üzerine Hazreti Sa’d, Medine’de hayrat olarak bir çeşme inşa ettirmiş. Bu çeşme, yıllarca insanlara hizmet etmiştir.

(bk. (bkz. Nesai, Vesaya, 9; İbn Mace, Edeb; İbn Hanbel, Müsned, 5/284; 6/7)

Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) verdiği cevap, bizim için önemli bir ders vermiştir. Buradan çıkarılması gereken, insanların su ihtiyacının giderilmesine vesile olmanın ne kadar mühim olduğudur.

Neden Su Kuyuları Açıyoruz ?

   Hulp Medet olarak bizler, susuzluğun kol gezdiği topraklarda, insanların su ihtiyaçlarına cevap vermek için gayret ediyoruz. Toplum yararına çalışan bir dernek olarak “Bir Ümide Âbıhayat Olmak” sloganı ile çıktık yola…
   Bir aile daha susuzluktan veya kirli sudan dolayı evlat acısını tatmasın, bir çocuk daha yetim kalmasın diye Afrika, Bangladeş ve Pakistan’da su kuyuları açıyoruz.

Neden Su Kuyusu ?

   Su, hayat sahibi her canlı için hayatî bir ihtiyaçtır. Sulak bölgelerde topraklar tarıma elverişli olur. Ve bitkilerle beslenen hayvanlar daha verimli olur. Bitki ve hayvanların verimli olduğu topraklarda yaşayan insanlar, müreffeh bir hayat sürerler. Suyun yetersiz olduğu bölgelerde ise kuraklık baş gösterir.
   Susuzlukla başları dertte olan mahrumiyet bölgelerindeki insanlar, bir de kuraklığın getirdiği yetersiz besleneme ile daha güç duruma düşerler. Bazıları susuzlukla imtihan oluyorken bazıları ise kirli sudan kaynaklanan çeşitli hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalırlar.

   Dünya’nın %70’i sularla kaplı olmasına rağmen, yeryüzündeki suların sadece %2,5’i tatlı su, yani içilebilir sudur. Bu sebeple ülkelerin yeterli su kaynakları mevcut olsa da içilebilir su kaynakları kıtalara, bölgelere ve ülkelere göre farklılık gösterir.

   Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan rapora göre, nüfus yoğunluğu ve temiz su kaynaklarının kıtalara göre dağılımı, yan tarafta yer alan tabloda verilmiştir. Tabloda su bolluğu içinde yaşayan kıtalar görüldüğü gibi su kıtlığı nedeniyle ölümle burun buruna yaşayan bölgeler de dikkatlerden kaçmıyor.

BM raporuna göre kullanılabilir su kaynaklarının %5’ine sahip olan Okyanusya (Avusturya ve adalar), su fakiri bir kıta olarak karşımıza çıkıyor. Buna rağmen Okyanusya, nüfus yoğunluğunun az olması sebebiyle kişi başına düşen su miktarı bakımından diğer kıtaların önüne geçiyor.
Yine Dünya nüfusunun %60’ı Asya topraklarında yaşıyor. Yeryüzündeki tatlı su kaynaklarının ise yalnızca %36’sı Asya’da yer alıyor. Yapılan çeşitli araştırmalarda Asya kıtası, kişi başına düşen su miktarı yönünden en düşük ortalamayla, diğer kıtaların gerisinde kalıyor.

 

Neden Afrika'da Su Kuyusu Açıyoruz ?

   Yokluk ya da susuzluk denilince akıllara ilk Afrika gelir. Aslına bakılırsa Afrika, yer altı ve yer üstü kaynakları bakımından zengin bir kıtadır. Ama Afrika halkı, içinde bulunduğu ekonomik, etnik, siyasal problemler ve iklimsel sebeplerden dolayı, bu zenginliklerinden istifade edemiyor.

   Bizler musluğu çevirdiğimizde suya kolayca ulaşırken, Afrika’da hayat mücadelesi veren insanlar, her gün saatlerce yürüyerek ancak kirli suya erişebiliyorlar. Ulaştıkları kirli sular ise ishal, kolera, dizanteri, hepatit, tifo, nehir körlüğü, zatürre ve çocuk felci gibi hastalıklara yol açıyor.

   Hastalıklarla yaşamlarına devam etmek zorunda kalan kurak toprakların insanları, her geçen gün hayatlarını kaybediyor.

   Afrika’nın Gelişmesi İçin Yeni Ortaklık, (NEPAD-New Partnership for Africa’s Development) verilerine göre Afrika’da yaşayan insanların %66’sı kurak ve yarı kurak bölgelerde su sorunuyla karşı karşıyalar.
 
   Mahrumiyet bölgesindeki bu problemin çözülmesi için siz gönüllülerimiz ve bağışçılarımızın destekleriyle, Afrika’da su kuyuları açıyoruz.

 

Açılan

Su Kuyusuna Dair Fotoğraflar

Güncel Projelerimiz
Ben de Haberdar Olmak İstiyorum

E-Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Dilerseniz çalışma, duyuru ve çağrılarımızı özel içerikler eşliğinde E-bültenimize abone olarak takip edebilirsiniz.

[contact-form-7 id="9311" title="Abone Ol"]
Sosyal Medya Hesaplarımızdan
Bizi Takip Edebilirsiniz !
Nafile Kurban Bağışı
Kurban Bağışı
100,00
Personal Info

Lütfen aşağıda yer alan boşlukları onaylayın Required
Terms

Donation Total: €100,00